Naar content Naar navigatie

                                             ONZE WEBSHOP IS DEFINITIEF GESLOTEN!!

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen.
U kunt nog heel even gebruik blijven maken van onze webshop voor informatie op ons blog.

Quilt Market in Houston 2014

08/11/2014

Ieder jaar in oktober wordt de Quilt Market in Houston georganiseerd. De Quilt Market is een groothandel beurs met aansluitend het Quilt Festival waar iedere enthousiaste quilter naar toe kan. Bijna 2 weken lang staat het Convention Centre in Houston in het teken van quilten.

Vorig jaar was voor mij de eerste keer en ook dit jaar ben ik er weer heen geweest. Hier een verslag van mijn belevenissen in Houston.

Op zaterdag 25 oktober ben ik naar Houston gevlogen. Al in de rij bij het vliegtuig, zag ik dat ik niet de enige was uit de Nederlandse quiltwereld. Na een vlucht van bijna 10 uur kwam ik ‘s middags in Houston aan. Het was er prachtig weer en dan voelt het bijna als vakantie. Met de taxi naar het hotel gebracht en meteen door naar de Quilt Market om nog even snel rond te kijken.

Op zondag had ik de hele dag de tijd om rustig rond te kijken en de dingen te kopen die op mijn lijstje stonden om mee te nemen vanuit Amerika. Vooral patronen hebben een aantrekkingskracht op mij.
Ik ben ook meteen bij RulerRevolution langs gegaan om Sticks & Stones Rulers aan te schaffen waar we afgelopen jaar een mooie quilt mee hebben gemaakt. Het is een quilt met heel veel driehoekjes wat veel werk lijkt, maar met deze lineaal is het zo gemaakt!
Ik heb de hele dag rond gelopen op de beurs, ik kon m’n aankopen nauwelijks meer dragen. Aan het einde van de middag ben ik over de tentoonstelling van alle quilts heen gelopen. Wat een prachtige quilts zijn daar te bewonderen! Terwijl ik daar loop, begint er al iets te kriebelen voor een volgende quilt. Ik heb bijna tot het sluiten van de beurs rondgelopen, toen terug naar het hotel en een avondje rustig aan gedaan.

Op maandag begon om 8 uur mijn eerste workshop. Ik wilde graag leren quilten op een longarm machine. Gewoon om te ervaren hoe dat voelt. Ik had gekozen voor de workshop “Beginning Longarm Feathers” van Linda Taylor.
Stap voor stap werd eerst doorgenomen hoe je feathers moest tekenen en hoe je ze steeds mooier kon maken door er meer lussen en variaties aan toe te voegen. Alleen het tekenen al was een hele opgave. Als ik dacht dat ik wist hoe het moest, maakte ik weer een draai de verkeerde kant op en was het opeens geen feather meer.

Na een tijdje oefenen op papier, begon het echte werk op de longarm machine. De basis van het project was als opgezet en het was de bedoeling dat iedereen verschillende variaties van feathers zou gaan maken. De ondergrond was zwart, het garen knal oranje. Gelukkig leek het hierdoor al snel wat. Maar wat viel me dat tegen. Normaal op mijn eigen naaimachine kan ik vrij makkelijk bepalen wat ik wil doen bij vrij machine quilten. Hier was de afstand naar mijn naald een stuk groter en ipv dat je met je handen op je werk zit, houd je nu een paar handvaten vast waar je weinig gevoel in hebt. Om mij heen werd druk geraced op alle longarm machines en bij de meesten zag het er al snel heel mooi uit. Bij mij lukte het naar mijn gevoel niet echt maar dat kwam ook omdat ik iedere keer vergat hoe zo’n feather in elkaar zat. Toen ik na een tijdje wat dames om me heen sprak, bleek dat de meesten zelf een longarm machine hebben en in opdracht quilten voor klanten. Deze workshop volgden ze voor zichzelf om de feathers beter te leren maken. Vreemd genoeg vond ik daarna dat ik het toch nog niet zo heel erg slecht gedaan had, als je bedenkt dat dit voor mij de allereerste keer op zo’n machine was.

Om 12 uur was ik vrij en na een korte lunchpauze heb ik mij weer naar de Quilt Market begeven. Nu nam ik de paden vanaf de andere kant en kwam zo weer hele andere dingen tegen dan op zondag.
Bij BeColourful heb ik de nieuwste patronen van Jacqueline de Jonge gekocht en was het even gezellig om bij te praten. Ook ben ik geintroduceerd bij de nieuwe stoffenleverancier van Jacqueline (Anthology Fabrics) zodat ik vanaf december de stoffen van haar quilts in mijn webshop kan verkopen

Aan het eind van de dag ben ik terug gegaan naar het hotel met al mijn aankopen van deze dag. Ik wilde ‘s avonds met de bus terug naar het Convention Centre voor een avond workshop long arm quilten, maar de bus kwam niet. Dus toen heb ik  maar besloten om er lopend heen te gaan. Toen ik het Convention Centre in liep, liepen er net 2 Nederlandse dames voor mij naar binnen en toen ik nog eens goed keek was het een oude bekende (Corrie) die ik al 16 jaar niet gezien had. Heel vroeger heeft zij bij mij op cursus gezeten en nu krijgt ze al jaren les van Ted Storm. Dat was de andere Nederlandse dame. We hebben elkaar even kort gesproken want ik moest snel door naar mijn workshop. Zij waren hier om de quilt van Corrie te bekijken die in de tentoonstelling hing.
Mijn avond workshop was een soort verlengstuk van de ochtend workshop longarm quilten. Ook dit keer weer was het “Good Feathers Gone Bad” gegeven door een man, Dusty Farrell. Hij had een iets andere aanpak. Hij tekende een paar varianten voor en toen mochten we meteen zelf aan de slag op de long arm, dit keer van het merk Handi Quilter. Ik had een klein beetje meer gevoel dan ‘s ochtends maar nog steeds vond ik het super moeilijk om te doen. Gewoon 2 keer simpel over dezelfde lijn gaan heen en terug is een moeilijke opgave met zo’n machine. De workshop was om 21:00 uur afgelopen en toen had ik het ook wel gehad, zeker met mijn jetlag die me behoorlijk parten begon te spelen.
In het hotel nog even wat gegeten en toen dacht ik dat ik moe genoeg was om de hele nacht door te kunnen slapen. Helaas werd ik toch om 2 uur ‘s nachts weer wakker.

Op dinsdag had ik de hele dag de workshop “Masterclass Machine Appliqué” van Phillipa Naylor. Wat een inspirerende dame. Ze praat 5 kwartier in een uur wat het af en toe moeilijk maakt om het tempo te volgen. Ze wilde ons veel vertellen en leren in één dag die daardoor voorbij vloog. Allerlei handige trucjes geleerd op het gebied van machine appliceren en het maken van biais stroken etc. etc. Van een dag als deze krijg je veel energie en allerlei ideeën voor een volgende quilt. Helaas wel weer last van m’n jetlag, ik was niet de hele dag heel erg helder door het slechte slapen ‘s nachts.

Er wordt op dinsdag en woensdag de hele dag opgebouwd voor het Quilt Festival dat  op woensdag avond open gaat. Vandaar dat ik ook op woensdag weer een hele dag workshop had gepland. Nu “Patchwork Illusions” van Karen Combs. Het maken van tumbling blocks op een snelle manier met de rotary cutter.

Bij binnenkomst zoekt iedereen 2 kleur variaties uit om mee te werken. Ik kies voor roze en groen. De stoffen die Karen Combs gebruikt zijn van haar eigen merk “Serendipity”, stoffen met verschillende kleurgradaties van licht naar donker. Ze begint met het uitleggen hoe de tumbling blocks zijn opgebouwd. Bij het maken ervan heb je 3 kleur gradaties, licht, medium en donker. Van beide kleuren (roze en groen bij mij) snijd je stroken in licht, medium en donker. De lichtste groene en roze vormen samen de bovenkant, de medium kleuren vormen één zijkant en de 2 donkerste vormen de andere zijkant. Met heel veel handige tips, zijn we al snel een heel eind op weg met het maken van onze blokken.

Tijdens de lunch pauze ga ik nog even op zoek naar Melinda Bula. Van haar heb ik vorig jaar een workshop gevolgd en nu haal ik haar patronen op om via de website te kunnen verkopen. Wat een creatieve en super leuke vrouw!

Na de lunch laat Karen allerlei verschillende variaties zien welke effecten je met de blokken kunt maken. Door het verwisselen van een licht of donker vlak, verandert de hele compositie. Leuk om te zien en uit te proberen!

Om 16:00 uur is de les nog niet klaar, maar de eerste dames beginnen op te ruimen om alvast in de rij te kunnen staan voor de opening van het Quilt Festival. Wat een gekheid! Ik herinner me dit van vorig jaar en heb besloten om niet vroeg in de rij te gaan staan. Om 17:00 gaan de deuren open voor iedereen die een workshop heeft gevolgd, om 19:00 uur voor al het publiek.

Als ik iets voor 17:00 uur het lokaal uitloop, zie ik dat er al een flinke rij dames staat om naar het Quilt Festival te gaan. Ik heb nog even rustig wat gedronken en om 17:15 uur was de rij opgelost en kon ik zo doorlopen om naar binnen te gaan.

Het Quilt Festival is een soortgelijke beurs als de Quilt Market, alleen staan er nu winkels in plaats van groothandels. Er zijn meer stands en het is een drukte van belang. Door de eerste gangpaden schuifelden de mensen van stand naar stand, dus die heb ik overgeslagen. Een paar gangpaden verder was het mogelijk om gewoon te lopen en rustig rond te kijken.  Het is ook op het Quilt Festival leuk om ideeën op te doen, je ziet toch weer andere dingen dan op de Quilt Market.
Om 18:55 uur werd er omgeroepen dat 5 minuten later de deuren voor het publiek open zouden gaan. Voor mij het teken om te vertrekken! Dat was nog niet eenvoudig, aangezien de uitgang dezelfde deur was als de ingang. Het was dringen geblazen voor alle dames (en een enkele heer) die nu naar binnen wilden. Ik hoorde dat er tijdens het Quilt Festival 60.000 bezoekers werden verwacht, dat geeft wel aan hoe druk het is!
Op woensdagavond heb ik ‘s avonds alles ingepakt en mijn koffer en handbagage klaargemaakt voor vertrek. Hmm misschien toch iets meer gekocht dan aan kilo’s is toegestaan.

Donderdag was mijn laatste dag. ‘s Ochtends heb ik nog een workshop gevolgd van EQ7 een computerprogramma om quilts mee te ontwerpen. Ik heb het programma al een tijdje op mijn computer staan en ontwerp er af en toe een quilt mee, maar ik wil er meer handigheid in krijgen. De workshop heet “Three hours to EQ7 Confidence” van Mary Ellen Kranz. Stap voor stap krijgen we opdrachten die we moeten maken. Het is allemaal niet heel ingewikkeld en het is een kwestie van veel herhaling om bepaalde functies van het programma te kunnen onthouden. Ik had nog een vraag over het invoeren van mijn eigen stoffen in het programma, maar daar wist mijn lesgevende helaas niet veel vanaf. Wel wat bijgeleerd, maar misschien had ik toch niet voor de beginners workshop moeten kiezen.
Dan is het 12:00 uur en tijd om naar het vliegveld te vertrekken. Ik haal mijn koffers op bij de balie in het Convention Centre en neem een taxi naar het vliegveld. En waar ik al bang voor was, mijn koffers waren behoorlijk te zwaar. Na het bijbetalen van de overbagage kon alles gelukkig toch gewoon mee.

De terugreis verliep vlot en de volgende ochtend stond ik al vroeg weer op Schiphol. Gelukkig werd ik opgehaald en waren we 2,5 uur later thuis. Daar hadden de bestellingen zich opgestapeld dus ik kon meteen aan het werk. De meeste klanten waren op de hoogte van mijn afwezigheid en gelukkig had niemand er problemen mee dat de bestellingen later werden geleverd dan normaal.

Het was een prachtige reis om op terug te kijken. Een week lang niets anders dan quilts en quilten, waardoor je op een gegeven moment zelfs in vloerbedekking een quiltpatroon ziet….